Lastbalanserare
Kort förklarat kan man säga att lastbalanseringen fördelar elkapaciteten mellan förbrukningen i huset och bilen som laddas. Det gör att du kan ladda bilen utan att huvudsäkringen blir överbelastad, eftersom att elbilsladdningen alltid anpassas efter utrymmet som finns ledigt.
Varför lastbalanserare?
- För att få ut maximal effekt till att ladda bilen rekommenderar vi att du köper till en lastbalanserare
- För att slippa att säkringen går
- Har du tex en pool eller bubbelpool vill du väl inte att säkringen går och vattnet fryser i pool?
- Med en lastbalanserare är det inte nödvändigt att uppgradera huvudsäkringen och du behöver inte oroa dig för dyra uppsäkringar.
Med lastbalansering till din laddbox slipper du scenariot där du famlar efter ficklampa och tändstickor i ett bäcksvart hus, när säkringen gått ännu en gång. Du behöver helt enkelt inte oroa dig för att proppen går när du laddar din elbil. Men vet du egentligen vad lastbalansering är och hur det fungerar? Vi hjälper dig att förstå!
Elförsörjningen till ett hus går upp till en viss nivå som mäts i ampere. En familj klarar sig fint på 16 eller 20 Ampere. Hur mycket av den effekten som kan gå till laddning av elbilen begränsas av laddboxen själv, tjockleken på laddkabeln du använder och hur stor laddkapacitet bilen har.
Med lastbalansering installerad behöver du aldrig bekymra dig över att säkringen går när du ska ladda din elbil. Din laddbox använder då endast den lediga kapaciteten som finns tillgänglig mellan husets förbrukning och huvudsäkringen. Det betyder att du kan ladda mer när förbrukningen i huset är liten, exempelvis under natten då vi inte använder tvättmaskin, tv, lampor och datorer. Med lastbalansering är det inte nödvändigt att uppgradera huvudsäkringen och du behöver inte oroa dig för dyra uppsäkringar.
Dynamisk lastbalansering är lastbalanseringen som privatpersoner använder i hemmet och som fördelar effekten beroende på hur mycket kapacitet som finns tillgänglig. När förbrukningen är hög i hemmet tilldelas mindre el till laddningen av elbilen. När förbrukningen i huset är lägre tilldelas mer till laddningen. På så sätt blir belastningen på huvudsäkringen aldrig för hög.
Ett tips på vägen:
Tänk på att din elbilsladdare ska hålla i flera år, därför är det bra att installera en laddbox med lastbalansering för att framtidssäkra. Elbilarnas laddkapacitet utvecklas fort och väljer du en laddbox med 11 kW kapacitet och lastbalansering kommer du kunna ladda din elbil snabbt och smidigt i många år framöver.